• écht duurzame stoffen, GOTS geproduceerd biokatoen
  • <14h besteld, vandaag verzonden (op ma,di,do,vr)
  • Vlot bereikbaar voor al jouw vragen :)
  • Co2-neutrale bezorging door DPD

Bij Sew4Planet staat duurzaamheid voorop!

1. Assortiment: duurzame stoffen van biokatoen of andere natuurlijke oorsprong.

Alle stoffen die je in de webshop ziet, zijn gemaakt van natuurlijke materialen & met liefde voor de planeet en de mensen die ze produceren.

Onder het kopje Biokatoen stoffen vind je de katoen stoffen, welke áltijd geproduceerd zijn volgens GOTS certificering. Daarmee zijn deze stoffen gegarandeerd biologisch en op duurzame wijze geproduceerd. Ook eerlijke lonen en een verbod op kinderarbeid horen daarbij.

Onder het kopje Ecologische stoffen vind je stoffen die een duurzaam alternatief zijn voor katoen. Ook wanneer katoen biologisch geproduceerd wordt, vergt het veel water en grondstoffen. Daarom is bijvoorbeeld merinowol een goed alternatief, omdat de productie van de wol door merinoschapen verbluffend is. Ik let wel altijd op dat diervriendelijkheid gegarandeerd is, door in deze te kiezen voor mulesingvrije merinowol. Tencel™ en Lenzing™ worden gemaakt van houtpulp. Daarbij is het belangrijk om rekening te houden met de hoeveelheid water en grondstoffen die dat type boom vergt. Een reden dat er bijvoorbeeld vaak voor bamboe gekozen wordt ;) Naast de natuurlijke grondstoffen speelt hierbij het productieproces een belangrijke rol, omdat er chemicaliën nodig zijn om van de houtpulp stof te maken. Verantwoorde fabrikanten letten goed op dat het in een gesloten circuit gebeurt en dat er dus geen chemicaliën in de natuur terecht komen of in de stof achterblijven.

Er wordt wel eens beweerd dat een GOTS certificaat te duur is en de belofte van van de fabrikant dat ze duurzaam en biologische stoffen gebruiken voldoende is. Dat is vaak een marketing verhaal en ik doe daar bewust niet aan mee. Je zal zien dat de stoffen van Fabrilogy, ondanks de GOTS certificering vaak goedkoper zijn dan deze merken.

Ook worden veel stoffen als duurzaam verkocht onder de noemer Oekotex. Dat zegt echter helemaal niets over de wijze waarop die stoffen geproduceerd zijn, dat kan heel milieuvervuilend zijn en door arbeiders geproduceerd die onder de armoedegrens moeten leven. Het Oekotex certificaat garandeert alleen dat er in het eindproduct geen schadelijke chemicaliën (meer) zitten. Daarom is het zo dat alle GOTS gecertificeerde stoffen vaak automatisch ook Oekotex gecertificeerd zijn.

2. Administratie: papierloos waar mogelijk

Bij Sew4Planet vind je geen papierstapels of onnodig afval. Zoveel mogelijk wordt er digitaal gewerkt bij het verwerken en klaarmaken van de orders. Je krijgt daarom geen pakbon of factuur bij je bestelling, omdat je die waarschijnlijk toch gewoon weggooit. De documenten die ik wel print (omdat het wettelijk vereist is voor de boekhouding bijvoorbeeld) print ik op gerecycleerd (bruin) papier. Heb je wel een factuur nodig, stuur ik je die gewoon in pdf via e-mail!

3. Verzending: vrij van plastic, herbruikt of biologisch afbreekbaar

Pakketjes worden verstuurd in een biologisch afbreekbare verzendzak, een herbruikte doos of ander herbruikt materiaal. In je pakketje vind je een wenskaart, omdat ik het belangrijk vind een persoonlijk bericht voor je te schrijven. Ik ben namelijk heel blij met jouw steun en bestelling! Om dat op een duurzame manier te doen, heb ik een wenskaartje laten maken welk gedrukt is op gerecycleerd tuinafval. En om te voorkomen dat het gelijk in de papierbak gaat, heb ik er een handig zoommaatje op gemaakt en vind je er een recept op om zelf duurzaam je eigen wasmiddel te maken. De moeite waard dus om te bewaren :) Daarnaast gebruik ik mijn reststoffen om staaltjes mee te sturen waar mogelijk. Zo kan jij even voelen aan de stofjes en ze eventueel nog inzetten in een projectje. Folders vraag ik nooit aan, maar als een leverancier ze zelf meestuurt deel ik ze ook uit als het zinvol is.

4. Naaiatelier: upcycle of recycle!

Ik hou van de leuze "reuse remake recycle" en dat zie je ook in mijn naaiatelier terug. Ik heb een grote doos met oude kleding, waar bijvoorbeeld de kindjes uitgegroeid zijn en die hergebruik ik graag waar mogelijk. Een oud hemd van manlief wordt ook wel es een stoer hemd voor zoonlief. Wat ik echt niet meer kan gebruiken gaat in de recycle stapel, ik heb een setje vuilbakken gestapeld waar ik alles sorteer en verantwoord door afvoer. Met het doel restafval te minimaliseren!