• écht duurzame stoffen, GOTS geproduceerd biokatoen
  • <14h besteld, vandaag verzonden (op ma,di,do,vr)
  • Vlot bereikbaar voor al jouw vragen :)
  • Co2-neutrale bezorging door DPD

Naaitutorial: correct naadwaarde toevoegen bij hoeken en bochten

Gepubliceerd op 10 september 2021 om 14:47

Ken je dat, je moet een naad vouwen en bij de hoek komt het nét niet uit. Je komt een paar mm te kort of heb een toegift. Misschien ben je zo gewend aan naaien met rekbare stoffen, dat je zonder nadenken een beetje extra trekt of meer toegeeft om het te laten uitkomen. Kan prima werken, maar er is een betere manier!

Hoe teken je naadwaarde aan je naaipatroon?

Ik ken dat wel, als beginner (of luie naaister ☺️) wil je graag direct aan de slag en niet nadenken over naadwaarde toevoegen. Maar toch is het heel zinvol dat je dat leert en zelf gaat doen, want veel commerciële naaipatronen die inclusief naadwaarde zijn, doen dat op zo'n manier dat niet klopt bij de hoeken en bochten. 

Naadwaarde aantekenen begint bij het overnemen (of zelf tekenen!) van een naaipatroon op doorzichtig patroonpapier, en dan is het pure patroon je stiklijn. Je tekent de lijnen waar je met de machine gaat over stikken. Omdat je nooit precies op de rand van je stof kan stikken, en dat niet zou houden, voeg je extra stof toe en dat is je naadwaarde. Laten we voor het gemak even aannemen dat je 1cm naadwaarde aanhoudt. Je tekent dan een tweede lijn, evenwijdig met je stiklijn, op precies 1cm. Dat doe je ook in de bochten en aan de hoeken, gebruik daarvoor best een geodriehoek. Soms helpt het om steeds kleine stukjes te tekenen, kleine lijntjes die je dan verbindt met elkaar.

Hierboven zie je een voorbeeld. de binnenste, meest rechtse hoek is de stiklijn. De buitenste lijn is de naadwaarde markering, op 1cm evenwijdig met de stiklijn.

Als je je patroon gaat uitknippen, doe je dat in principe op de naadwaarde lijn, maar let op.. bij de hoeken kan je dat niet zomaar doen. Als je een perfect rechte hoek hebt (bijvoorbeeld op de stofvouw), dan is dat ok. Maar zodra de hoek geen 90 graden is, moet je een stukje toevoegen of weglaten.

Naadwaarde correct aantekenen bij een scherpe hoek (<90 graden)

Op de foto hierboven heb ik mijn geodriehoek op de hoek van de stiklijnen gelegd. Je ziet dat de hoek kleiner is dan 90 graden. Dat houdt in dat de naadwaarde, als je deze evenwijdig zou tekenen en puur uitknippen, je een stukje te veel stof zou hebben bij het omplooien van de naad. Daarom moet die ingekort worden!

Dat doe je door je patroonpapier om te vouwen op de stiklijn, net als je met de naad van je stof zou doen. Je hebt dan je naadwaarde lijnen zichtbaar op elkaar liggen en ziet het teveel. Ik markeer het hieronder in blauwe pen. Als je je patroon uitknipt mag je dat blauwe stukje afknippen, je stof zal dan perfect passen als je je naad omvouwt.

Ik maak het duidelijk met de foto's hieronder:

Naadwaarde correct aantekenen bij een stompe hoek (>90 graden)

Op de foto hierboven heb ik opnieuw mijn geodriehoek op de hoek van de stiklijnen gelegd. Je ziet dat de hoek nu groter is dan 90 graden. Dat houdt in dat de naadwaarde, als je deze evenwijdig zou tekenen en puur uitknippen, je een stukje te weinig stof zou hebben bij het omplooien van de naad. Daarom moet die vergroot worden!

Dat doe je door weer je patroonpapier om te vouwen op de stiklijn, net als je met de naad van je stof zou doen. Je hebt dan opnieuw je naadwaarde lijnen zichtbaar op elkaar liggen en ziet het tekort. Ik markeer het hieronder opnieuw in blauwe pen. Als je je patroon uitknipt moet je dat blauwe stukje aanknippen, je stof zal dan weer perfect passen als je je naad omvouwt.

Ik maak het duidelijk met de foto's hieronder:

Ik hoop dat de tutorial duidelijk is, laat het mij vooral weten als je nog vragen hebt :) Plaats hieronder je reactie.


« 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.