• écht duurzame stoffen, GOTS geproduceerd biokatoen
  • <14h besteld, vandaag verzonden (op ma,di,do,vr)
  • Vlot bereikbaar voor al jouw vragen :)
  • Co2-neutrale bezorging door DPD

Biologisch katoen


Katoen is een natuurlijke vezel die groeit aan de katoenplant. 
De katoenvezels worden gesponnen tot een draad, die geweven of gebreid kan worden. Geweven katoenstof is normaliter niet rekbaar, tenzij er elastan aan toegevoegd wordt. Gebreide katoenstoffen zijn van nature rekbaar, een effect dat vaak versterkt wordt door 5-7% elastan toe te voegen. Met elastan worden stoffen veerkrachtiger, waardoor de rek ook weer mooi naar een natuurlijke toestand terugveert. Anders gaat de stof namelijk snel lubberen/uitgerekt hangen. Katoen is immens populair omdat het zacht, comfortabel draagt en goede vochtabsorberende eigenschappen heeft.

Het voordeel van biologisch geteelde katoen, is dat er minder water voor nodig is en dat er geen chemicaliën aan te pas komen. Er zijn dus minder grondstoffen voor nodig en de aarde en mensen die het telen worden niet vergiftigd. Het GOTS keurmerk ziet er verder op toe dat iedereen die in de keten werkt eerlijk loon krijgt. Vandaar dat biologisch katoen met GOTS keurmerk de voorkeur heeft!

Stofsoorten gemaakt van katoen

Tricot/jersey zonder lycra/elastan:

Deze katoenstof is gebreid met fijne, dunne draden. Vaak wordt met het gewicht/m2 aangegeven hoe dik en soepel deze is. Je herkent bij tricot de voorkant aan de lusjes, de achterkant aan de 'v' vormen in het breisel. Licht rekbaar.
Geschikt voor: comfortabele kleding (kinderkleding, t-shirts, jurken, tops, rokken) en woonaccessoires (lakens, hoezen)
Ontdek het aanbod biokatoen jersey tricot stoffen zonder elastan hier.

Tricot/jersey met elastan:

Dit is een stof welke net als gewone tricot gebreid is, maar met 5-7% elastan erin voor stevige elasticiteit (tegen lubberen).
Geschikt voor: erg comfortabele kleding (kinderkleding, t-shirts, jurken, leggings, tops, rokken, vrijetijdskleding, sportieve kleding) en woonaccessoires (lakens, hoezen). Sterk rekbaar en veerkrachtig.
Ontdek het aanbod biokatoen jersey tricot stoffen met elastan hier.

Boordstof/ribstof: 

Deze stof is gebreid met een boordsteek (recht-averecht afgewisseld) waardoor er verticale ribbels ontstaan en de stof compacter wordt (ook mede door toevoegen van elastan). Zeer sterk rekbaar en veerkrachtig.
Geschikt voor: afwerken van boorden, randen en zoomen aan de hals, mouwen, broekspijpen, etc.
Ontdek het aanbod biokatoen boordstoffen hier.

Jogging / Sweatstof / French terry:

Dit is een wat dikkere, gebreide stof waarbij de voorkant lekker zacht is en aan de achterkant grote lussen te zien zijn. Vaak met elastan voor extra elasticiteit en draagcomfort. Licht rekbaar en veerkrachtig.
Geschikt voor: sportieve kleding, leisurewear (kinderkleding, sweaters, joggingbroeken, jurken, rokken)
Ontdek het aanbod biokatoen French Terry stoffen hier.

Jogging / Sweatstof / French terry brushed:

Deze stof is gebreid zoals "gewone" jogging, waarbij de achterkant opgeruwd is en dus heerlijk zacht en een stuk warmer aanvoelt (een beetje zoals fleece, maar dan zonder de microplastics). Zeer licht rekbaar en vormvast.
Geschikt voor: sportieve kleding, leisurewear (kinderkleding, sweaters, joggingbroeken, jurken, rokken)
Ontdek het aanbod biokatoen French Terry brushed stoffen hier.

Katoenfleece:

Dit is ook een gebreide stof waarbij de lusjes aan de beide zijden flink zijn opgeruwd, wat de stof zacht en warm maakt. Vrij van microplastics! Licht rekbaar.
Geschikt voor: warme kleding (kinderkleding, sweaters, sjaals, mutsen, handschoenen) en woonaccessoires (dekens).
Ontdek het aanbod biokatoen fleece stoffen hier.

Katoensatijn:

Dit is een katoenstof, geweven in een satijnbinding, wat inhoudt dat sommige draden samen geweven zijn, dichter tegen elkaar aan liggen en de stof zo soepeler gemaakt is en heerlijk zacht aanvoelt. Niet rekbaar.
Geschikt voor: kleding (kinderkleding, jurken, blouses, tops, rokken) en woonaccessoires (lakens, hoezen, kussenslopen, tafelkleden, quilts).
Ontdek het aanbod biokatoen satijn stoffen hier.

Poplin/popeline:

"gewoon katoen" geweven op een regelmatige manier (geen draden samen geweven). Niet rekbaar.
Geschikt voor : kleding (kinderkleding, hemden, jurken, blouses, tops, rokken) en woonaccessoires (lakens, hoezen, kussenslopen, tafelkleden, quilts).
Ontdek het aanbod biokatoen poplin stoffen hier.

Voile/lawn/batist:

Dit is een katoenstof die op dezelfde manier wordt geweven als poplin, maar met veel dunnere draden. Dit maakt voile erg dun, licht en doorschijnend. Niet rekbaar.
Geschikt voor: kleding (kinderkleding, jurken, blouses, tops, rokken) en woonaccessoires (raambekleding).
Ontdek het aanbod biokatoen voile stoffen hier.

Canvas:

Deze katoenstof wordt op dezelfde manier geweven als poplin, maar met veel dikkere draden. Dit maakt canvas erg dik, stug en stevig. Niet rekbaar en zeer vormvast.
Geschikt voor: kleding (kinderkleding, broeken, rokken, jassen), accessoires (tassen) en woonaccessoires (overgordijnen, hoezen).
Ontdek het aanbod biokatoen canvas stoffen hier.

Chambray:

Deze katoenstof wordt op dezelfde manier geweven als poplin, maar met verschillende kleuren garen. Het is een luchtig alternatief voor denim. Niet rekbaar.
Geschikt voor: kleding (kinderkleding, hemden, rokken, blouses).
Ontdek het aanbod biokatoen chambray stoffen hier.